کنترل هزینه

بودجه و هزینه های پروژه

فازهای اصلی پروژه

چهار فاز اصلی یک پروژه :

فاز اول : مرحله نظری یا همان تهیه طرح اولیه پروژه

فاز دوم : مرحله مهندسی و طراحی پروژه

فاز سوم : مرحله خرید و تهیه تجهیزات و لوازم مورد نیاز پروژه

فاز چهارم : مرحله اجرای پروژه

شرح مختصری از چهار فاز اصلی فوق :

فاز اول : در این مرحله با بررسی مسائل و مشکلات موجود در سیستم یا سازمان یا . . . جهت جلوگیری از اتلاف بیش از حد انرژیی مشخص و یا بهره گیری از یک نوع امکان یا ثروت موجود، طرحهایی ارائه میگردد و نهایتا یک طرح به تصویب می رسد.البته طرح پیشنهادی که مصوب میشود جهت اجرا، از لحاظ میزان سودرسانی و یا بهره گیری از آن امکان مورد بررسی فنی قرار گرفته و گروه کارشناسی یا مهندسی در صورت حصول اطمینان فنی و کارشناسی از مفیدبودن اجرای طرح، آن را تصویب می کنند.یعنی کارشناسان برای سوالهایی نظیر سوال زیر جوابهای درستی بدست آورند :

-         آیا اجرای طرح مورد نظر باتوجه به زمان و شرایط حال و آینده و باتوجه به هزینه های پیش بینی شده جهت اجرا، فواید و بهره وری مورد توقع گروه را محقق می کند یا خیر ؟

فاز دوم : پس از اینکه طرح اولیه تصویب شد، گروه مهندسی مجرب ومتخصصی شروع به تهیه نقشه های فنی و اجرائی با درنظرگرفتن مشخصات فنی پروژه ( Specification ) می کنند.در بعضی از پروژه ها بدلیل تشابه فنی طرح به پروژه های اجرا شده قبلی، مستندات فنی پروژه اجرا شده مورد مطالعه قرار می گیرد.

فاز سوم : دراین مرحله گروه مهندسی اجرائی و فنی با مطالعه نقشه های پروژه و برآورد متریال و تجهیزات مورد نیاز جهت اجرا، شروع به سفارش خرید تجهیزات و متریال می کنند.شایان ذکر است در بعضی از پروژه نیاز به خرید از کشورهای دیگر نیز می باشد.

فاز چهارم : در این مرحله کلیه فعالیتهای اجرائی بر اساس نقشه های اجرائی تا آخرین سطح شکسته می شوند و تیم اجرائی با دریافت اطلاعات فنی از دفتر فنی کارگاه مجری پیمان و با دراختیار داشتن نیروی انسانی و ماشین آلات  مورد نیاز، شروع به اجرا می کند.

 

اصول برنامه ریزی و کنترل پروژه :

بخش برنامه ریزی :

در بخش برنامه ریزی سه فاز دوم، سوم و چهارم یک پروژه بدینصورت تعریف می شود :

فاز دوم : مهندسی Engineering

فاز سوم : خرید تجهیزات  Procurement

فاز چهارم : اجرای پروژه  Consruction

-         بخش برنامه ریزی و کنترل پروژه مسئولیت تهیه برنامه زمان بندی هر سه فاز فوق را بعهده دارد تا با در نظر گرفتن زمانهای واقعی و فعالیتهای مربوط به هر فاز و اعمال روابط زمانی درست بین شاخصها و فعالیتها، حداکثر بهره وری در بازه زمانی مشخص شده را حاصل کند. لازم بذکر است طول مدت اجرائی فعالیتها را باید از سوابق اجرائی مشابه و یا نفرات اجرائی مجرب دریافت کرد.

تهیه برنامه زمان بندی :

-Aبرای تهیه برنامه زمان بندی مربوط به فاز چهارم ( بخش C ) ، ابتدا باید به این نکته اشاره کرد که این فرآیند توسط دو نرم افزار قدرتمند بین المللی به نامهای Primavera و  Microsoft Office Projectانجام می گیرد.

·         انواع رابطه بین دو فعالیت :

FS = Finish to Start یعنی شروع فعالیت b نیازمند پایان فعالیت a می باشد.

FF = Finish to Finish یعنی پایان هردو فعالیت همزمان می باشد.

SS = Start to Start یعنی شروع هردو فعالیت همزمان می باشد.

SF = Start to Finish یعنی شروع فعالیت b نیازمند پایان فعالیت a می باشد.

-         بهمین ترتیب بین فازهای یک پروژه نیز ارتباطهای فوق می تواند برقرار باشد.به اشتراک زمانی ( همزمانی ) یا فاصله زمانی بین دو فعالیت، به اصطلاح Lag گفته می شود. برای مثال زمانی که هنوز فاز سوم ( خرید تجهیزات) به اتمام نرسیده است، فاز چهارم ( اجرا ) می تواند شروع به کار نماید.اگر این اشتراک زمانی را 30 روز فرض کنیم، رابطه بین آنها را می توان بدین شکل نشان داد :        فاز سوم = a و فاز چهارم = b

پایان فاز سوم                                           شروع فاز سوم

FS a – 30 day

 

پایان فاز چهارم                                                              شروع فاز چهارم

-B در این قسمت به توضیح مختصری از عناوین کاربردی و اصلی مربوط به کاربرنامه ریزی می پردازم :

Baseline Plan : برنامه هدف

Actual Plan : برنامه به هنگام شده

Variance : اختلاف بین پیشرفت کار و برنامه هدف

WBS : Work Break down System     سیستم سطح شکست کار

CBS :  Cost Break down System   سیستم سطح شکست هزینه ها

PMS :  Progress Measurment System  سیستم سنجش پیشرفت کار

Free Float : شناوری آزاد(مقدار بازه زمانی که اگر فعالیت مورد نظر به تاخیر بیفتد، تاخیری در فعالیت پیش نیازش ایجاد نمی شود و برعکس )

Total Float : شناوری کل (مقدار بازه زمانی که اگر فعالیت مورد نظر به تاخیر بیفتد، تاخیری در کل برنامه ایجاد نمی شود و برعکس )

CPM : Critical Path Method  ( روش مسیر بحرانی : مسیر بحرانی برنامه یعنی هر روز تاخیر در اجرای فعالیتهائی که در این مسیر قرار دارند، باعث ایجاد تاخیر در کل پروژه خواهد شد. )

Early Start  : زودترین شروع    Early Finish   : زودترین پایانLately Start       : دیرترین شروع  Lately Finish   : دیرترین پایان

LF – EF = Total Float شناوری     *هرگاه فرمول مذکور جوابش صفر شود ، یعنی آن فعالیت در مسیر بحرانی قرار دارد.

بخش کنترل پروژه :

برنامه تهیه شده پس از تائید کارفرما ، باید با گذشت زمان،گام به گام به هنگام شود و کلیه اطلاعات مربوط به عملیات انجام شده مورد بررسی قرار گیرد تا وضعیت پروژه با برنامه هدف پروژه انطباق داده شود و پروژه با راهکارهای فنی در جهتی کنترل شود که اختلاف بین اجراو پیشرفت واقعی پروژه با برنامه هدف به حداقل و یا حتی به صفر برسد.






چگونگی تهیه گزارشات روزانه و اهمیت آن

یکی از مهمترین کارهای کارشناسان برنامه ریزی و کنترل پروزه در هر سازمانی تهیه و تدوین گزارشات روزانه میباشد که با توجه به نوع سازمان و فعالیتهای اجرایی گزارشات روزانه در پایان هر روز تهیه و جهت تایید به کارفرما ارسال و نهایتنا پس از تایید کارفرما   مستند سازی میگردد .

لازم به ذکر است که کلیه خروجی های پروژه از گزارشات روزانه بدست می آید.

اجزای اصلی تشکیل دهنده فرم گزارشات روزانه عموما عوامل ذیل می باشند

۱ - اطلاعاتی راجع به قرارداد و پروژه مورد نظر

۲- تاریخ گزارش و شرایط جوی

۳ - وضعیت نیروی انسانی شاغل در پروژه

   گزارشات نیروی انسانی به صورت تفکیک شده (( ستادی - پشتیبانی و تدارکات - نیروهای اجرایی ))

۴ - وضعیت ماشین آلات و تجهیزات موجود در پروزه

۵- میزان مصالح ورودی و مصرفی پروژه

۶- شرح کلیه فعالیتهای اجرایی

۷- موانع اجرایی و مشکلات موجود در کارگاه

لازم است متذکر شوم  هر نوع اقدامی که به نحوی باعث ایجاد تاخیر در کار و یا خللی در پروژه گردد که خارج از قصور کارگذار باشد بایستی در گزارش همان روز درج گردد تا بتوان در مواقع لزوم از آن به عنوان کلیم استفاده نمود .

نمونه گزارشات روزانه

کارشناس کنترل پروژه موظف است پس از تهیه فرم مورد نیاز از کلیه واحدهای داخلی سازمان مرتبط ( اجرایی ؛ انبار ؛ ماشین آلات ؛ اداری و مالی ، نقشه برداری و ... ) به صورت روزانه گزارش دریافت نماید  






گزارش تخلف
بعدی